Jouw planten beschermen tegen de vorst? In dit artikel vertellen wij je er meer over.
Veel van de vaste planten die je koopt in een tuincentrum kunnen tegen vorst en je kunt deze zonder problemen buiten laat staan wanneer het vriest. Sommige planten kunnen hier echter minder goed tegen en deze moeten beschermd worden. Noppenfolie kan deze bescherming geven. In dit artikel vertellen wij je hier alles over.
Voor de meeste planten die in onze tuinen staan, zal een beetje vorst geen enkel probleem zijn. Maar wanneer het écht langdurig gaat vriezen, zijn er bepaalde planten die bescherming nodig hebben. We krijgen vaak vragen over het beschermen van palmen en olijfbomen. Vraag bij het kopen van een plant of boom altijd na of deze bestand zijn tegen een koude periode. Dit wordt winterhardheid genoemd.
Het verschil tussen planten in de vaste grond of in een pot
De vorst zal niet snel tot diep in de grond komen. Omdat planten in een pot hun wortels niet onder de grond, maar boven de grond hebben, is het risico op bevriezing groter. Zelfs planten die redelijk winterhard zijn, kunnen gevaar lopen wanneer deze in een pot zijn geplant. Er zijn twee oplossingen om deze planten alsnog te beschermen: we kunnen de pot op een warmere plek zetten of de pot isoleren.
De beste oplossing voor een plant in een pot zal zijn om deze binnen te zetten. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, vanwege het formaat en de ruimte binnen. Wanneer je een overkapping of een andere beschutte plek in de tuin hebt, kan de plant daar neergezet worden. Vooral de koude wind kan de kluit in de pot namelijk laten bevriezen. Het is ook belangrijk om de pot dan te verhogen zodat deze niet op de grond staat. De temperatuur is op de grond namelijk lager.
De pot inpakken met bubbelfolie
Omdat noppenfolie goed vormbaar is, kan je dit eenvoudig om de pot wikkelen. Omdat noppenfolie bestaat uit twee lagen materiaal waar tussen stilstaande lucht zit, isoleert dit erg goed. De pot en de kluit zijn op deze manier goed beschermd en zullen minder snel bevriezen. Let er wel op dat er enkele gaten in de bodem zijn gemaakt. Het regenwater kan op die manier gemakkelijk weglopen. Planten sterven namelijk vaker door ‘natte voeten’, dan door de kou.