Terug

Noppenfolie die UV bestendig is, waarom is dat nodig?

Noppenfolie die UV bestendig is, waarom is dat nodig?

Wij krijgen van klanten vaak de vraag of het nodig is om een UV bestendige noppenfolie te gebruiken. Om goed antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het belangrijk om te weten waarvoor de noppenfolie gebruikt wordt. In dit blogartikel vertellen wij er graag meer over.

Wat wordt bedoeld met UV bestendig?

De zon straalt energie uit. Een deel van deze energie die uit wordt gestraald en in de zonnestralen zit, bestaat uit ultraviolette straling. Afgekort: UW straling. Deze straling zit altijd in de zonnestralen. Het maakt niet uit of het een warme of koude dag is. De UV straling die wordt afgegeven door de zon bestaat uit: UV-A, UV-B en UV-C straling. De laatste is het sterkst maar bereikt onze aarde niet. De eerste twee bereiken onze aarde wel. De UV-A en UV-B straling zijn niet alleen schadelijk voor onze huid, maar kunnen voorwerpen ook beschadigen.

UV bestendige noppenfolie

Ook noppenfolie is - op lange termijn - niet opgewassen tegen de straling van de zon. De UV straling maakt het materiaal kapot, waardoor de bubbels uiteindelijk hun lucht verliezen. Hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Een uv bestendige noppenfolie zal jaren meegaan zonder dat de hoeveelheid lucht in de bubbels minder wordt. Een dunne folie van bijvoorbeeld 40 my kan na 1 a 2 jaren al lucht verliezen door deze straling. Een belangrijke variabele is natuurlijk wel de hoeveelheid zon waaraan de folie wordt blootgesteld. Wanneer je de folie gebruikt in een tuinkas, dan zal deze waarschijnlijk veel zonlicht (en dus uv straling) te verduren krijgen. Wanneer de folie binnenshuis wordt gebruikt ,of zelfs in een kelder als isolatie, dan zal er geen sprake zijn van blootstelling aan zonnestralen en dan zal het materiaal niet beschadigen.


Kortom: gebruik je noppenfolie binnenshuis zonder dat er direct zonlicht op terecht kan komen? Of gebruik je de noppenfolie alleen maar om in te pakken? Dan is een uv bestendige noppenfolie overbodig. Wanneer de noppenfolie wel zonlicht opvangt, dan is een uv bestendige noppenfolie wel aanbevolen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »