Terug

Schuimfolie wordt gemaakt van LDPE, maar wat is dat?

Schuimfolie wordt gemaakt van LDPE, maar wat is dat?

Bij veel van onze producten, zo ook bij onze schuimfolie, staat dat het gemaakt is van LDPE. Maar wat betekent dit nu precies? In dit artikel leggen wij het graag aan u uit. LDPE is de afkorting van "low-density polyethylene". Letterlijk vertaald betekent dit: "lagedichtheidpolyetheen". Het materiaal is dus een polyetheen-soort. Polyetheen is een soort plastic dat wordt gebruikt voor het fabriceren van plastic flesjes, zakjes, waterleidingen en dus ook schuimfolie.

Polyetheen voor schuimfolie

Voor het producten van polyetheen wordt aardolie gebruik. Men schat dat iets meer dan één procent van de wereldwijd beschikbare aardolie wordt gebruikt voor het fabriceren van polyetheen. De moleculen van het product bestaan enkel uit koolstof- en waterstofatomen. Wanneer het materiaal verbrandt, ontstaat daardoor alleen koolstofdioxide en water en dat zorgt ervoor dat er bij verbranding geen direct gevaar is voor mens en milieu. Er wordt vaak onderzocht of er alternatieven zijn voor schuimfolie, noppenfolie en andere verpakkingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn. Dit blijkt echter tot nu toe niet het geval te zijn. Dit komt doordat:

- Deze alternatieven 4,5 keer zoveel materiaal nodig hebben om hetzelfde beschermende effect te creëren.
- Deze alternatieven 80% meer energie verbruiken tijdens de productie.
- Deze alternatieven zorgen voor 130% meer "global warming potential".

Meer informatie en het onderzoek naar deze getallen vindt u via deze link. Deze cijfers laten zien dat (tot nu toe) het gebruik van plastic voor het beschermen en verpakken van materialen beter is voor het milieu dan beschikbare alternatieven.

Het verschil tussen LDPE en HDPE

Zoals hiervoor beschreven, is LDPE een soort polyetheen. Een ander soort polyetheen die ook veel in de verpakkingsbranche wordt gebruikt, is HDPE. HDPE is de afkorting van "high-density polyethylene" en letterlijk vertaald betekent dit: "hogedichtheidpolyetheen". Het verschil in productieproces tussen deze twee materialen is dat HDPE onder lage druk wordt verwerkt en LDPE onder hoge druk. De dichtheid van het materiaal is hierdoor bij LDPE lager. Voor de productie van schuimfolie wordt gebruik gemaakt van LDPE omdat het taai en zacht is. Dit zijn uiteraard goede eigenschappen voor een folie die moet beschermen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »