Informatie over onze noppenfolie en de productie ervan

Benieuwd naar hoe onze noppenfolie gemaakt wordt? Of vraag je je af waar het allemaal gebruikt voor kan worden? Je leest het hier! Staat het antwoord op de vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

NoppenfolieXL.nl steunt King Arthur Groep

Hoe wordt noppenfolie gemaakt?

Feiten over noppenfolie

Specishops steunt King Arthur Groep met rol noppenfolie

Noppenfolie King ArthurVia een artikel in de Weekkrant werden wij op de hoogte gebracht van een inzamelingsactie van de King Arthur Groep. Zij waren op zoek naar noppenfolie om daar verschillende kledingstukken voor onder andere daklozen voor te maken. Een zorgverlener van de zorgorganisatie kwam met dat idee, omdat noppenfolie warm, licht en eenvoudig te verwerken is. Omdat wij dit een prachtig idee vinden, doneert NoppenfolieXL.nl 100 meter noppenfolie aan de organisatie.

Een kledinglijn van noppenfolie

Het idee is om uiteindelijk een modeshow te gaan organiseren met een volledige kledinglijn die gemaakt is van de noppenfolie. Voor de modeshow worden er onder andere bodywarmers, slaapzakken, kniebeschermers en capes gemaakt. De organisatie is nu druk met het inzamelen van de noppenfolie en daarnaast wordt er gewerkt aan het maken van de verschillende patronen die uit de folie geknipt gaan worden.

De verschillende artikelen over de inzamelingsactie zijn via de volgende links te lezen: Kunstwerkjes van Noppenfolie en King Arthur ontwerpt kleding met noppenfolie.

Hoe wordt noppenfolie gemaakt?

Het maken van noppenfolie begint met kleine bolletjes van een soort hars. Dit zijn kleine bolletjes die de afmetingen hebben van een grindkorrel. Deze bolletjes worden in een apparaat geplaatst, zo’n apparaat heet een “extruder”. Een extruder is een soort kan die de bolletjes verhit en het harsmengsel gaat mixen doormiddel van een schroef. Aan de onderkant van de extruder bevindt zich een sleuf waar het mengsel vervolgens uitloopt. Voor het maken van de noppenfolie hebben wij minimaal twee lagen nodig. Uit de sleuf komen dus niet één, maar twee lagen met vloeibare hars.

De Drum

De twee lagen van het mengsel gaan vervolgens door een “drum”. De bovenste laag van het mengsel hecht zich aan deze drum en draait rond het oppervlak. In deze drum zitten gaten die allemaal dezelfde grootte hebben. Voor onze noppenfolie wordt gebruikgemaakt van +/- 10 mm gaten. Door de zuiging van de drum wordt het mengsel in de gaten gezogen. De vorm van de noppen van de noppenfolie zijn nu gemaakt.

De noppenfolie op een rol

Vervolgens wordt de andere laag van het mengsel over de folie geplaatst. De lucht zit nu gevangen tussen de noppen die naar binnen zijn gezogen in de drum en de laag die over de drum is geplaatst. De folie kan vervolgens van de drum getrokken worden en de noppenfolie is gevormd. De vellen met noppenfolie die nu gemaakt zijn, zijn erg groot en niet geschikt om door ons te versturen en niet handig voor u om op te slaan. De vellen worden daarom gesneden en op rollen gerold. Onze rollen met noppenfolie kunt u hier bekijken.

Feiten over noppenfolie

Als het gaat om het verpakken van breekbare voorwerpen, is er geen betere bescherming dan noppenfolie. De uitvinders van het beschermingsmateriaal zijn een bedrijf begonnen dat zij “Sealed Air Corporation” noemden. De naam “Bubble Wrap” registreerden zijn als hun merknaam. Omdat deze naam al snel als gebruikelijk woord werd gebruikt om het plastic materiaal te omschrijven is deze merknaam momenteel niet meer geldig.

Beschikbare afmetingen

Noppenfolie wordt verkocht in zakken, losse folies en op rollen. De dikte van de folie is verschillend. Voor het isoleren van bijvoorbeeld kassen, wordt een dikke folie van 150 my gebruikt. Voor het beschermen van breekbare voorwerpen, wordt er vaak gekozen voor 70 my dikke noppenfolie.

Niet alleen voor verpakken of verzenden

De uitvinders van de noppenfolie hebben een grote competitie georganiseerd voor jonge uitvinders om hun uit te dagen om ander gebruiksmogelijkheden voor de noppenfolie te vinden. Zij konden hiermee studiebeurzen en andere prijzen winnen. Er kwamen verschillende ideeën: isolatie van hondenhokken, placemats voor kinderen, beschermen van planten tegen vorst, tijdelijke isolatie voor gebroken ramen, inbraakalarm (door de noppenfolie voor deuren te leggen), een slaapzak en nog vele andere ideeën. Een ding was duidelijk: noppenfolie is een oplossing voor heel veel problemen!